Raniseptol® Arsuri SOS

În cazul arsurilor solare sau a celor provocate de anumiți factori termici, este important să avem câteva cunoștințe de bază despre tipurile de arsuri pentru a putea aplica tratamentul adecvat. Arsurile superficiale se pot trata în afara spitalului, dar cele grave pot necesita tratament de specialitate în centre medicale.

În funcție de gravitatea leziunii produse, arsurile sunt clasificate în 3 grade:

I – sunt cele mai puțin severe, implică doar stratul exterior al pielii (epiderma) care dezvoltă roșeață și durere.

II – pielea este afectată în profunzime și prezintă bășici dureroase ce conțin un lichid gălbui.

III – în acest caz sunt afectate straturile mai profunde ale pielii, iar terminațiile nervoase pot suferi deteriorări. Acest lucru face ca zona afectată să fie mai puțin dureroasă. Pielea are o nuanță albicioasă, acoperită cu bășici roșii.

Contrar avertismentelor despre sănătate, există tendința, mai ales în perioada verii, de a ne expune excesiv la soare fără control, acțiune ce provoacă adesea arsuri solare (de gradul I sau II). De regulă, acestea sunt subestimate, deoarece dispar după câteva zile, dar pot avea efecte negative în timp.

Cum apar arsurile solare?

Arsurile solare sunt cauzate de razele ultraviolete (UV) care afectează ADN-ul în stratul superior al celulelor pielii. Soarele emite trei tipuri de radiații UV - UVA, UVB și UVC.

UVC este în cea mai mare parte absorbită de atmosfera pământului, dar razele UVA și UVB pot pătrunde în pielea neprotejată - UVB în epidermă, stratul superior al pielii, în timp ce UVA intră mai adânc.

Imediat ce celulele epidermei detectează leziuni ale ADN-ului, încep să producă molecule pentru a atrage celulele imune în piele. Această reacție determină înroșirea pielii, provoacă senzația de căldură și de sensibilitate a acesteia. Invazia celulelor imune începe în timp ce încă mai suntem la plajă, dar crește aproximativ o oră după ce ne-am retras. Procesul se dezvoltă 24-48 de ore mai târziu, motiv pentru care roșeața și senzația de durere a arsurilor solare se pot manifesta pe parcursul mai multor zile.

Arsurile solare minore provoacă, de obicei, doar o ușoară roșeață și sensibilitate în zonele afectate. Dacă arsura este mai severă, respectiv dacă au apărut bășicuțe cu lichid, nu e recomandat să le spargem. Fluidul seric din bășici reprezintă o reacție naturală de apărare a organismului care protejează epiderma delicată împotriva bacteriilor și infecțiilor.

Cât de repede se arde pielea diferă în funcție de tipul de piele, intensitatea soarelui și timpul de expunere la soare.

Prevenirea arsurilor solare

Cel mai bun mod de a evita arsurile solare este de a minimiza durata de expunere a pielii la lumina soarelui:

  • stați la umbră
  • purtați o pălărie cu boruri largi
  • protejați ochii cu ochelari de soare
  • evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-17:00
  • aplicați întotdeauna și în mod regulat produse cu factor de protecție, inclusiv balsam de buze cu protecție solară
  • hidratați-vă corespunzător

Arsurile solare reprezintă un semn evident că pielea a fost avariată de prea mult soare și poate dura ceva timp pentru ca acesta să își revină.

Raniseptol® arsuri SOS spumă promovează regenerarea tisulară și are acțiune antiinflamatorie, menținând structura normală a pielii.

Concentrația mai mare de substanță activă, 20% pantenol, îngrijește și calmează pielea iritată și înroșită, deteriorată din cauza factorilor termici și a soarelui.

Pantenolul este absorbit rapid în straturile superioare ale pielii unde este transformat în acid pantotenic (vitamina B5) . Creșterea locală a concentrației acestui acid provoacă:

  • activarea metabolismului în celulele epidermei, țesut subcutanat și membranele mucoase
  • accelerarea formării de noi celule în schimbul celulelor deteriorate
  • stimularea producției de colagen
Mod de utilizare:

agitați recipientul înainte de utilizare. Pulverizați spuma pe pielea iritată și înroșită de la o distanță de 15 cm, ținând recipientul în poziție verticală. Spuma se lasă pe piele până este absorbită complet. Repetați dacă este nevoie. Produsul poate fi utilizat de adulți și copii peste 3 ani.

Sfaturi pentru reducerea durerii și a disconfortului provocate de arsurile solare:
  • Răcorirea pielii prin dușuri cu apă rece timp de 5-10 minute sau aplicarea de comprese reci pe zona afectată;
  • Aplicarea locală a unui produs specific - de preferat să conțină pantenol și alantoină. Acești compuși, pe lângă efectul calmant pe care îl au asupra pielii încinse, o răcoresc și îngrijesc. Produsul trebuie aplicat pe pielea afectată de câte ori este necesar;
  • Administrarea unui analgezic pentru ameliorarea durerii provocate;
  • Hidratarea, în special cu apă - expunerea la soare deshidratează pielea.